Presentation

Emelie Roos

Emelie Roos är en av landets främsta blockflöjtsvirtuoser med ett spännande mångsidigt musikerskap. Emelie är bosatt i Höör i mellersta Skåne, och har satt detta samhälle på den internationella klassiska musikkartan. 2020 vann hon en grammis med sin ensemble Höör Barock.

Emelie har studerat vid Det Konglige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, med Dan Laurin som lärare i blockflöjt. 2003 tog hon examen, Master in Music från Stockholm, 2005 pedagogisk påbyggnadsexamen i blockflöjtsspel och ensemble. Emelie har även studerat klassisk sång på musikhögskolan.

Emelie figurerar som solist och kammarmusiker i varierande sammanhang. Hon spelar regelbundet med Höör Barock ensemble; i Duo SolRoos med lutenisten Dohyo Sol, och sjunger gregorianik i sångensemblen Gemma. Emelie har spelat vid Drottningholms slottsteater, Malmö Stadsteater, Malmö Opera, Göteborg Baroque, Arte dei Suonatori, Drottningholms barockensemble bl.a.

Emelie är konstnärlig ledare för Höör Barock ensemble och festival. Höör Barock har med sin välbesökta årliga sommarfestival (sedan 2012) och med gästspel över hela landet, och i Danmark, Island och Tyskland, etablerat sig som en av de ledande svenska barockensemblerna av idag. Ensemblen har tre kritikerrosade skivor bakom sig på skivbolaget BIS. Redan efter första skivan skrevs i Tyskland att ensemblen hade ”spelat sig rakt in i tidig musik-ensemblernas Champion´s league”. Med ”Golovinmusiken” som spelades in under musikalisk ledning av Dan Laurin, vann ensemblen en Grammis för bästa klassiska skiva 2020. Ensemblens skivor spelas flitigt i Sveriges radio P2 och har gett stora uppmärksammanden internationellt. En fjärde skiva, med Emelie som solist i barockmusik från svenska källor, spelades in sommaren 2021 och planeras att kommer ut i höst. (www.hoerbarock.se)

Emelie har också arbetat mycket med musik och ungdomar som projektanställd vid Musik i Syd Unga, med barnföreställningar, projektledare för Mirakelfestivaler på Malmö museer samt barockopera för unga. Emelie undervisar på estetiska programmet vid Malmö Latin, Höörs musikskola, Malmö Musikhögskola i metodik samt på Glimåkra Blockflöjtsdagar m.fl. kurser.

Emelie har tilldelats flera stipendier från Kungl. Musikaliska Akademien, Drottningholms slottsteaters vänners stipendium och, med Höör Barock, Höörs kulturstipendium och Höörs ambassadörspris.

Dohyo Sol

Dohyo Sol är född och uppvuxen i Jönköping, dit hans föräldrar flyttade från Sydkorea. Han började spela gitarr på kulturskolan som 8-åring. På Kungliga Musikhögskolan i Stockholm började Dohyo studera klassisk gitarr, musikerprogrammet för Mats Bergström med luta som biinstrument, men efter två år skulle han börja om från början av grundutbildningen, fast nu med luta som huvudinstrument för Sven Åberg.

Efter studierna i Stockholm gick Dohyo vidare till Koninklijk Conservatorium i Haag för prof. Nigel North samt det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn för Andreas Arend. Då han tog sin magisterexamen i Köpenhamn erhöll Dohyo högsta betyg i samtliga fyra examinerade ämnen: solospel, kammarmusik, generalbas, uppsats. 2008 vann Dohyo och lutenisten Magnus Andersson första pris i Skandinaviens enda tävling i “Tidig Musik” arrangerad av REMA (European Early Music Network.

Idag spelar Dohyo regelbundet med ensembler såsom Orkiestra Historycyna (PL), Höör Barock, Camerata Öresund (DK), Concerto Copenhagen (DK) och Göteborg Baroque. Dohyo har även med framgång dirigerat L´Orfeo av Claudio Monteverdi och Rappresentatione di Anima et di Corpo av Emilio Cavalieri samt medverkat vid flertalet operaproduktioner på Malmö Opera, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Vadstena Akademien, Ulriksdals slottsteater ”Confidencen”, Folkoperan i Stockholm samt på Göteborgsoperan.

Som solist, har Dohyo Sol en repertoar som sträcker sig från tidig renässans till fritonal improvisation på olika lutor och gitarrer. Han har en förkärlek för musik från “The Golden Age”, dvs. engelsk senrenässans för 10-körig renässansluta, samt för musik skriven för den Galanta lutan, vilket avser den 13-köriga barocklutan från perioden 1730-1810.

2012 grundade Dohyo tillsammans med Emelie Roos Höör Barockfestival samt Höör Barockensemble, som de sedan dess varit konstnärliga ledare för. Februari 2020 fick Höör barockensemble en Grammis i kategorin Årets klassiska för deras senaste skiva Golovinmusiken. Dohyo har medverkat i 14 skivinspelningar med olika ensembler i Sverige, Polen och Danmark.